" />
X
تبلیغات
رایتل

حدود 16 سال پیش، در کمتر از یک هکتار از شالیزارهای آستانه ی اشرفیه و فومن طرح  پرورش همزمان برنج و ماهی اجرا و باعث شد که گیلان رتبه ی نخست اجرای این طرح را در کشور به خود اختصاص دهد.

بنا برآماراداره ی کل شیلات گیلان، امسال طرح پرورش همزمان برنج و ماهی در حدود 500 هکتار از شالیزارهای استان، معادل دو دهم درصد از شالیزارهای گیلان اجرا شده که علاوه بر برداشت بیش از هزار و 500 تن برنج، حدود 500 تن  کپور ماهی نیز از آن استحصال خواهد شد.

و اما در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی تعدادی از کشاورزان گیلانی، آستین همت را بالا زدند و بعد از پرورش همزمان برنج و ماهی، این بار و برای نخستین بار اردک را هم به جمع ماهی ها درشالیزار اضافه کردند.

بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی گیلان طرح پرورش همزمان برنج، ماهی و اردک امسال به صورت آزمایشی در دو هکتاراز شالیزارهای صومعه سرا و رضوانشهر آغاز شده است.

اگرچه هنوز کار مطالعاتی دقیقی در این زمینه صورت نگرفته اما کارشناسان کشاورزی گیلان بر این باورند که دست کم نیمی از شالیزارهای گیلان قابلیت اجرای این طرح را دارند.

مدیرهماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت:توسعه ی چند پیشگی و تولید انواع محصولات کشاورزی، از جمله برنامه های سازمان جهاد کشاورزی گیلان است که پرورش همزمان برنج،ماهی و اردک در شالیزارنمونه ی بارز آن است.

علی اصغر داداش پور می گوید: برای توانمند سازی و آموزش شالیکاران، مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان، پارسال  52 هزار و 386 نفر روز،کلاس های آموزش ترویجی و مهارتی برای تولید کنندگان و بهره برداران بخش کشاورزی استان برگزار کرد که حدود 9 هزار نفر ساعت آن، ویژه ی تولید کنندگان برنج و آبزی پروران بوده است.

و اما بررسی ها نشان می دهد اقتصادی شدن فرآیند تولید برنج و افزایش در آمد کشاورزان، کاهش مصرف کود و سموم شیمیایی و کنترل آفات و علف های هرز و در نهایت تولید محصول سالم و ارگانیک 3 فایده ی مهم اجرای طرح پرورش همزمان برنج،ماهی و اردک در شالیزار است.

معاون آبزی پروری شیلات گیلان دراین زمینه به خبرنگارما گفت: با اجرای این طرح، شالیکار گیلانی می تواند درهرهکتارعلاوه بربرداشت برنج،حدود یک تن انواع ماهی استخوانی مانند فیتوفاک،کپور،آمور و سرگنده برداشت کند.

ابراهیم بیگ تن با اشاره به اینکه قیمت هر کیلو ماهی پرورشی شالیزار به طور میانگین 23 هزار ریال است افزود: به جز 23 میلیون ریال درآمد حاصل از پرورش ماهی در هرهکتار،کشاورزان می توانند درمصرف انواع کود وسموم شیمیایی نیز صرفه جویی کنند.

این مقام مسئول افزود: ارزش ریالی مقدار ماهیانی که در حال حاضر سالانه از طریق پرورش همزمان ماهی و برنج استحصال می شود حدود11 میلیارد و 500 میلیون ریال است.

و اما معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز به خبرنگار ما گفت: بچه ماهیان و جوجه اردک ها ی رها شده در شالیزار، از لاروکرم ساقه خوار برنج وهمچنین جلبک های رقابت کننده ی غذایی با برنج تغذیه می کنند و با ایجاد تلاطم و جریان آب در شالیزار به صورت بیولوژیکی و غیر شیمیایی با آفات  مبارزه  می کنند.

ایرج بنیادی می گوید: کشاورزان گیلانی بطور میانگین در هر فصل زراعی برای هر هکتار 120 تا 150 کیلوگرم انواع کود و حدود 18 کیلوگرم انواع سموم شیمیایی استفاده می کنند.

این مقام مسوول افزود: با یک حساب سرانگشتی می توان دریافت که کشاورزان در هر هکتار می توانند دست کم حدود 700 هزار ریال از این محل صرفه جویی کنند.

و اما مدیر امور زراعت سازمان جهادکشاورزی گیلان نیزبا بیان اینکه جوجه اردک ها بعد از 2 تا 3 هفته و بچه ماهیان نیز یک ماه پس از نشاء برنج وارد شالیزارها  می شوند گفت:بچه ماهی ها و جوجه اردک ها در اثرجستجوی غذا در کف شالیزار،باعث تجزیه بهتر مواد و رشد بیشتر برنج شده و با تغذیه ازعلف های هرز مزارع، موجب کنترل این علفها و مانع از اجرای مرحله ی وجین در شالیزارها می شوند.

شایگان ادیبی  با اشاره به اینکه هر کشاورز برای وجین در هر هکتار شالیزارش دست کم به 10 کارگر نیاز دارد افزود:با توجه به اینکه دستمزد هر کارگر امسال 300 هزار ریال است بنابراین کشاورزان باید در هر هکتار حداقل 3 میلیون ریال هزینه کنند که اجرای این طرح باعث صرفه جویی در این زمینه نیز می شود.

و اما تولید محصول سالم و ارگانیک از دیگر فواید اجرای این طرح است.

عضو هیات علمی موسسه ی تحقیقات برنج کشور که در رشت مستقر است نیز در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به مزایای فراوان اجرای پرورش همزمان برنج، ماهی واردک گفت: هم افزایی ناشی از وجود بچه ماهی و جوجه اردک در بستر شالیزار و تولید برنج و اثرات مثبت متقابلی که نسبت به یکدیگر دارند سبب مدیریت بیولوژیکی در مزرعه شده و فرآیند رشد را برای هر سه گروه هموار  می سازد و درنهایت محصولی که به دست خواهد آمد از بالاترین میزان سلامت و کیفیت برخوردار خواهد بود.

مجید نحوی  می گوید: از آنجا که سموم و کودهای شیمیایی اثرات سویی بر طبیعت و موجودات زنده می گذارند استفاده نکردن از آنها در حفاظت از محیط زیست و پایداری آن نیز موثر است.

وی افزود: کشاورز با اجرای این طرح علاوه بر تامین سرانه ی  ماهی و اردک مصرفی خود و خانواده اش و کسب درآمد از این طریق، می تواند به طور میانگین در تولید ارقام بومی و محلی حدود 300 کیلوگرم و در تولید ارقام اصلاح شده از جمله خزر،درفک و گوهربه طور میانگین  500 تا 600کیلو گرم در هر هکتار افزایش عملکرد داشته و به رونق اقتصادی خود کمک کند.

این عضو هیات علمی موسسه ی تحقیقات برنج کشور یادآور شد اگر کشاورز، هر کیلوبرنج تولیدی اش را 3 هزار تومان بفروشد، به طور میانگین در هر هکتار 900 هزار تومان صرفه ی اقتصادی از محل فروش برنج مازاد،عایدش خواهد شد.

مجید نحوی می گوید: این رقم در مورد ارقام اصلاح شده ی برنج مانند گوهر در هر هکتار، به 1 و نیم میلیون تومان نیز می رسد.

و اما علیرضا محمدعلیپور کشاورز 44 ساله ای که اهل صومعه سراست  در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در یک هکتار شالیزارم علاوه بر کشت برنج به طور همزمان ماهی  و اردک هم پرورش می دهم.

وی گفت: بارها در برنامه های مختلف تلویزیونی دیده است که در بسیاری از کشورها، شالیکاران در کنار تولید برنج محصولات دیگر هم تولید می کنند که این امرباعث شد برای اقتصادی کردن کشاورزیش به فکر راهکاری باشد

وی که جزو نخستین افرادی است که این طرح را در گیلان اجرا کرده است گفت: با شرکت در کلاس های ترویجی جهاد کشاورزی در جریان اجرای آزمایشی این طرح در گیلان قرار گرفتم.

این کشاورز به خبرنگار ما گفت: امسال علاوه بر کشت برنج، 300 قطعه اردک 200 گرمی و 620 قطعه بچه ماهی 100 گرمی در مزرعه ام رها کرده ام که در مدت یک ماه که از رها سازی آنها می گذرد اردکها حدود 1 کیلو و ماهی ها هم حدود 800 گرم شده اند

وی ضمن ابراز خرسندی از وضعیت رشد برنج در شالیزارش گفت: در سالهای گذشته در هر هکتارفقط 3 میلیون تومان عواید نصیبم می شد اما فکر می کنم این رقم امسال دست کم 3 تا 4 برابر افزایش یابد.

کوتاه سخن اینکه: با توجه به پایین بودن متوسط مالکیت زمین های زراعی در گیلان که به طور میانگین 7 دهم هکتار است، کشاورزان گیلانی اغلب به صورت تک محصولی در تولید برنج فعالیت می کنند در حالی که پتانسیل های بخش کشاورزی گیلان، مزیت لازم را برای کشت های همزمان محصولات و تولیدات مختلف کشاورزی در قالب کشت های اول و دوم داراست.

به نظر می رسد آموزش و ترغیب کشاورزان برای اجرایی کردن طرح هایی که دانش فنی آن نیز تولید شده و الگو سازی در مناطق مستعد و پایش مستمرو هماهنگی بین دستگاه های ذیربط می تواند راهکاری مناسب برای ارتقا تولیدات کشاورزی و رونق اقتصادی کشاورزان شود.

 

سردبیر: کبرا اجدادی- دبیر: نجمه محمدی

 منبع: سایت صدا وسیمای گیلان

نظرات (0)
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
نام :
پست الکترونیک :
وب/وبلاگ :
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد